Nyckelhålet - Livsmedelsverket

Nyckelhålet

Nyckelhålet


Livsmedelsverkets symbol Nyckelhålet är till för att hjälpa dig som konsument att hitta de hälsosammare alternativen, både när du handlar mat och äter på restaurang.

 

Nyckelhålet står för:

  • mindre och/eller nyttigare fett
  • mindre socker
  • mindre salt
  • mer kostfiber och fullkorn
 
Nyckelhålsmärkta livsmedel ska uppfylla ett eller flera av ovanstående villkor i jämförelse med andra livsmedel av samma typ.

 

På den här sidan:


Varför bör man välja Nyckelhålsmärkt?
Vem kan äta Nyckelhålsmärkt mat?
Vilka regler gäller för Nyckelhålet? 
Kontroll
Samarbete i Norden om Nyckelhålet
Nyckelhålet är välkänt
Hur länge har Nyckelhålet funnits?
 

 

Varför är det bra att välja Nyckelhålsmärkt?

Din livsstil påverkar din hälsa. Genom att äta hälsosamt och röra på dig regelbundet kan du minska risken för sjukdomar som fetma, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, högt blodtryck, vissa cancersjukdomar och benskörhet. Även risken för karies och förstoppning minskar om du äter hälsosamt. Genom att välja Nyckelhålsmärkt mat kan du enkelt förbättra dina matvanor. Det kan i sin tur bidra till att du mår bättre, både nu och i framtiden.


Vem kan äta Nyckelhålsmärkt mat?

Nyckelhålsmärkt mat passar för alla som vill äta hälsosamt - både vuxna, tonåringar och barn. För att få i sig alla de näringsämnen man behöver är det viktigt att äta varierat och Nyckelhålet finns därför på olika typer av livsmedel. Om du tränar hårt eller har problem med hälsan eller vikten kan du behöva få råd om bra mat av till exempel en dietist.


Vilka regler gäller för Nyckelhålet?

Livsmedel som märks med Nyckelhålet ska uppfylla vissa villkor för fett, salt (natrium), socker och kostfiber. Nyckelhålssymbolen kan användas på 25 olika grupper av livsmedel och villkoren är olika för olika grupper. Spannmålsprodukter, som bröd, mjöl och pasta, har till exempel även villkor för fullkorn. 

 

De detaljerade reglerna finns i Livsmedelsverkets föreskrift LIVSFS 2009:6 och i en vägledning. Dokumenten kan laddas ner eller skrivas ut via länkar till höger. Reglerna finns också i sammanfattning i en informationsbroschyr om Nyckelhålet som du hittar i vår webbutik.

 

Allmänna bestämmelser för Nyckelhålet

  • Sötningsmedel eller godkända nya livsmedel och nya ingredienser med sötande egenskaper får inte ingå.  
  • Olja och annat fett som används i produkterna får innehålla totalt högst 2 gram industriellt framställda transfettsyror per 100 gram olja/fett.   
  • Livsmedel avsedda för barn under tre år får inte märkas med Nyckelhålet.
  • Märkningen är frivillig och gratis.
  • Producenten behöver inte anmäla användning av nyckelhålet.
  • Den livsmedelsproducent som använder Nyckelhålsmärkningen ansvarar för att reglerna följs.

Kontroll

I Sverige är det i första hand den kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnden som kontrollerar Nyckelhålsmärkningen. Livsmedelsverket kontrollerar vissa större tillverkare som använder Nyckelhålet på en del av sina produkter.

 

Samarbete i Norden om Nyckelhålet

Sedan juni 2009 använder också Norge och Danmark Nyckelhålet. 2013 kom Island med i samarbetet, och även Litauen har infört märkningen. Villkoren för märkningen fastställs av Livsmedelsverket tillsammans med motsvarande myndigheter i de andra länderna. Läs mer om Nyckelhålet i Norge och Danmark på länkarna till höger.

 

Nyckelhålet är välkänt

Nyckelhålet är välkänt i både Sverige, Danmark och Norge. En undersökning från 2010 visade att 83 procent av dem som handlar mat i Danmark nu känner till symbolen. I Norge var motsvarande siffra 89 procent och i Sverige, som har använt nyckelhålet i 20 år, 98 procent.

 

I Sverige fanns 2010 omkring 2 500 Nyckelhålsprodukter på marknaden. I Norge fanns 500-600 och i Danmark minst 500 Nyckelhålsmärkta livsmedel.

 

Hur länge har Nyckelhålet funnits?

Livsmedelsverket registrerade Nyckelhålet som varumärke 1989 enligt den svenska varumärkeslagen (1960:644). Symbolen togs fram för att visa konsumenten vägen till livsmedel med mindre fett och mer fibrer.

 

Sedan dess har märkningen utvecklats och omfattar nu både färdigförpackade matvaror och vissa oförpackade livsmedel, färdiglagade rätter, recept och mat på restaurang. Villkoren för att få märka livsmedel med nyckelhålet har också utvecklats och innefattar nu fibrer och fullkorn, fett och fettkvalitet, socker och salt.

 

Uppdaterad: 2014-01-23