Nyckelhålet - Livsmedelsverket

Nyckelhålet - gör det enklare att välja

Mat som får märkas med Nyckelhålet

 

Nyckelhålet visar vilken mat du mår bra av och är kanske det allra enklaste kostrådet du kan få. Väljer du mat med Nyckelhålet får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett. Ett sunt alternativ som håller i längden!

 

Både förpackad mat och oförpackad mat kan vara Nyckelhålsmärkt. Du hittar Nyckelhålet på exempelvis färska och frysta grönsaker, på oljeflaskor, i mejeridisken, i brödhyllan, bland flingpaketen, på färsk fisk eller på mat i den manuella kyldisken. Det är även möjligt att Nyckelhålsmärka färdigrätter och smörgåsar.

Symbolen Nyckelhålet

 

Det som förenar mat och maträtter som är Nyckelhålsmärkta är att det är ett nyttigare val i just den livsmedelsgruppen. 

 

Vill du laga egen Nyckelhålsmat? Låt dig inspireras av våra Nyckelhålsmärkta recept! Se rubriken till vänster.  

 

Snabb väg till bättre matvanor

Genom att välja Nyckelhålsmärkt mat och samtidigt variera maten över veckan, förbättrar du snabbt dina matvanor. Med bra matvanor blir man piggare och orkar mer. Dessutom minskar risken för kroniska sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdom, vissa cancerformer, typ 2-diabetes och övervikt. Man blir helt enkelt friskare, även i framtiden.

 

Vad innebär Nyckelhålet?

För att få märka ett livsmedel med Nyckelhålet ska det uppfylla vissa regler. Reglerna handlar om salt, socker, kostfibrer, fullkorn och typ av fett. Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kraven åt för varje grupp – flingor jämförs med flingor och korv med korv.

 

Nyckelhålet finna även på restaurang

Även när du äter ute kan du ibland hitta Nyckelhålsmärkningen på rätter som serveras. Vill du få hjälp att hitta en Nyckelhålsmärkt restaurang, besök Hushållningssällskapets webbplats, se lank till höger. De ansvarar för Nyckelhålsmärkningen på restauranger.

 

Reglerna bygger på den senaste samlade forskningen

Det kan ibland kännas osäkert vilken mat som är den bästa för hälsan eftersom vi ofta matas med nya rön, dieter och kostråd. Reglerna för vilken mat som får Nyckelhålsmärkas bygger på den senaste samlade forskningen om sambanden mellan mat och hälsa och har genomgått kritisk granskning. Genom att välja Nyckelhålsmärkt när du handlar väljer du mat som minskar risken för kroniska sjukdomar. Det är bra för din hälsa, idag och i framtiden.

 

Nyckelhålsmärket är gemensamt för nordiska länder

Nyckelhålsmärkningen är ett svenskt initiativ som firar 25 år 2014. Sedan flera år finns även Nyckelhålsmärkningen i Danmark, Norge och Island. I Sverige är det Livsmedelsverket som står bakom märkningen.

 

Nyckelhålsmärkningen är en oberoende märkning och är gratis att använda för de företag som har produkter som lever upp till Nyckelhålets regler. På rubriken "För företag" till vänster kan du som är livsmedelsproducent läsa mer.

Uppdaterad: 2014-12-18

Läs mer

FacebookGilla Nyckelhålets egen sida på Facebook! Klicka på ikonen

 

 

» Löpsedelsdiets-testet

Trycksaker

Öppnas i nytt fönster Nyckelhålet - enklare att välja
Ny trycksak november 2014

 

Öppnas i nytt fönster Svenska
Öppnas i nytt fönster Engelska 

Öppnas i nytt fönster Arabiska
Öppnas i nytt fönster Farsi
Öppnas i nytt fönster Kurdiska
Öppnas i nytt fönster Samiska
Öppnas i nytt fönster Somaliska 
Öppnas i nytt fönster Sorani
Öppnas i nytt fönster Spanska 
Öppnas i nytt fönster Turkiska 
Öppnas i nytt fönster Urdu

 

Beställ trycksaker i vår webbutik