Ta väl hand om maten i rötmånadstider - Livsmedelsverket

Ta väl hand om maten i rötmånadstider

Ur nyhetsarkivet 2012-07-11

Det man traditionellt kallar rötmånaden börjar i slutet av juli, men redan nu har stora delar av landet ”rötmånadsväder”. Värmen och fukten gör att matvaror lätt blir dåliga. Men det finns knep för att hålla maten fräsch – kyla och bra hygien. Genom att lita på sina sinnen behöver man inte heller slänga mat i onödan. 
          
Kyla är viktigt för att hålla maten fräsch, speciellt känsliga livsmedel som köttfärs och färsk fisk. Bakterier som kan göra oss sjuka trivs i värmen. Men det är snarare vädret än exakta datum för rötmånaden som avgör risken för att maten blir dålig.

 

– Rötmånaden kan ses som en påminnelse om vad som egentligen alltid gäller när man förvarar och hanterar mat. Varma och fuktiga sommardagar är naturligtvis en utmaning, eftersom bakterier och mögel trivs som allra bäst då, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

 

Slippa slänga mat i onödan

Men det går att göra mycket för att hålla maten fräsch, undvika magsjuka och slippa slänga mat i onödan.

 

– Det gäller att hålla maten kall från butiken till hemmet, att ha ordentligt kallt i kylskåpet och att tvätta händerna innan man lagar eller äter mat. Och att våga lita på sina sinnen – titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den, säger Mats Lindblad.

 

Att tänka extra på att ta hand om maten minskar matsvinnet, till exempel genom att man handlar klokt, förvarar rätt och inte tar fram mer mat på bordet än vad som går åt. Eventuella rester ska snabbt tas om hand och kylas ned.

 

Genom att följa våra enkla råd kan du hålla maten fräsch – till nytta för både hälsan och miljön.

 

Tänk på det här när du handlar mat:

  • Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.


När du kommer hem:

  • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.

  • Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är + 4-5 grader. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.

  • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.

  • Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!


På utflykt, på landet eller i båten:

  • Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.

  • Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.

  • Använd inte samma skärbräda och kniv för rått kött och sallad, eller diska redskapen noga emellan.


Ta hand om maten – minska svinnet Fler råd från Livsmedelsverket

 

Ytterligare upplysningar
Mats Lindblad, mikrobiolog, 018-17 56 95
Livsmedelsverkets pressjour, 018-17 53 40