Livsmedelverket föreslår maxgräns för transfett - Livsmedelsverket

Livsmedelverket föreslår maxgräns för transfett

Ur nyhetsarkivet 2012-06-29

Livsmedelsverket föreslår att det får finnas högst två procent industriellt framställt transfett i det totala fettinnehållet i mat på den svenska marknaden. Det är samma nivå som andra länder som lagstiftat om transfett valt.  De svenska livsmedelstillverkarna har i stor utsträckning redan ersatt industriellt härdade fetter med andra fettråvaror.


Livsmedelsverket har på regeringens uppdrag analyserat hur regler som begränsar användningen av industriellt framställda transfetter skulle kunna se ut. Förslaget, som lämnas 1 juli, innebär att andelen industriellt framställt transfett i det totala fettinnehållet i mat får vara högst två procent.

Två procent är samma nivå som andra länder som lagstiftat har valt, till exempel Danmark, och det är också gränsen för transfett i nyckelhålsmärkta produkter.


Transfett utbytt

Livsmedelsindustrin har i stor utsträckning ersatt transfetter med andra fetter. Därför innehåller svensk mat förhållandevis lite industriellt framställt transfett. I de allra flesta livsmedel är andelen transfett av det totala fettinnehållet numera under två procent. På den svenska marknaden finns det framför allt i kex och kakor och vissa friteringsoljor från andra länder.

Förslag till regeringen

– Livsmedelsindustrin har tagit sitt ansvar för att minska användningen av industriellt framställda transfetter. Det är glädjande att andelen transfett redan ligger under den nivå andra länder lagstiftat om, säger statsinspektör Lars-Börje Croon.

Livsmedelsverkets förslag om hur reglerna om transfett skulle kunna utformas lämnas nu till regeringen för beslut.

 

Transfett

Industriellt framställda transfetter tillverkas i en kemisk process som innebär att vegetabiliska eller animaliska fetter härdas. Härdningen ska göra fettet hårdare för att öka hållbarheten och ge hårdare och sprödare konsistens i produkterna. I smör och flera andra mejeriprodukter och i nötkött finns naturligt transfett på mellan tre och sex procent. Den sortens transfett står för ungefär tre fjärdedelar av det transfett svenskar får i sig.

Ett högt intag av transfett är kopplat till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. WHO och Nordiska ministerrådet vill därför begränsa användningen av transfett.

Nationella åtgärder för att begränsa användningen av industriellt framställda transfettsyror

 

Ytterligare information: Lars-Börje Croon, regelutvecklingsavdelningen, 0709-24 55 64