Pressmeddelanden - Livsmedelsverket

Norovirus i hallon orsakade magsjuka på förskola

Pressmeddelande 2014-07-14

Norovirus i frysta utländska hallon låg bakom ett magsjukeutbrott på en förskola i Stockholm strax efter midsommar.  Förskolan serverade smoothies till barn och vuxna på fem avdelningar utan att först koka hallonen.


Det är inte ovanligt att det finns norovirus i utländska frysta hallon. Norovirus orsakar vinterkräksjuka och Livsmedelsverkets råd är därför att koka utländska frysta hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset.


Känsliga grupper som äldre och personer med nedsatt immunförsvar riskerar att bli allvarligt sjuka av vinterkräksjuka.


- Det är därför mycket viktigt att skolor och förskolor inte serverar sådana hallon i dryck eller mat utan att koka dem först. Våra kokningsråd gäller även företag och storkök som använder utländska hallon som en ingrediens i mat som inte värmebehandlas, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

 

Tjugo personer insjuknade

Förskolan serverade smoothies med hallon till barn och vuxna på fem avdelningar. Totalt 20 personer – 16 barn och fyra vuxna – insjuknade med kräkningar, diarréer och magsmärtor. Livsmedelsverket har i analyser hitta norovirus i de aktuella bären.


- Utbrottet visar att det fortfarande är problem med norovirus i frysta hallon. I det här fallet var förpackningen dessutom märkt med texten ”bör upphettas till 90 grader minst två minuter innan förtäring”, säger Åsa Rosengren.


Rådet om kokning gäller frysta utländska hallon. Däremot har inte svenska hallon kopplats till några utbrott av norovirus.

 

Hallonen

Hallonen hade sålts av Martin &Servera i förpackningar om 2,5 kg. Bäst före-dag är 24-04-2016 och batchnummer 0010000474


 

Ytterligare upplysningar för journalister

Livsmedelsverkets pressjour, 018-17 53 40

 
Om norovirus på Livsmedelsverkets webbplats


Bild på förpackningen
Klicka på bilden för att få en större bild
Hallon - förpackning med märkning

 


 

Uppdaterad: 2011-05-12