Salmonella i kyckling ovanligt i Norden - Livsmedelsverket

Salmonella i kyckling ovanligt i Norden

Ur nyhetsarkivet 2010-03-17

Sverige är tillsammans med våra nordiska grannar bäst i Europa när det gäller att bekämpa salmonella och campylobacter i kycklingkött.  Det visar en studie som idag publiceras av EFSA, EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet.

 

Norge, Schweiz och alla EU-länder utom Grekland undersökte under 2008 förekomsten av salmonella och campylobacter i kyckling före och efter slakt. I de nordiska länderna hittades salmonella i ytterst få prov.


– Det visar än en gång att våra åtgärder är effektiva. Det är också glädjande att förekomsten av salmonella i kycklingkött minskar, i vissa fall kraftigt, i flera andra medlemsstater, säger smittskyddssamordnare Lars Plym Forshell.

 

Studien visar också att campylobacter i kycklingkött är minst vanligt i de nordiska länderna och Estland. Förekomsten av campylobacter är dock högre än förekomsten av salmonella. I flera av EU:s medlemsstater är campylobacter i kycklingkött mycket vanligt.


– I Sverige har vi sedan flera år ett kontrollprogram för campylobacter i kycklingflockar och undersökningen visar att programmet är framgångsrikt även om vi har en bit kvar till de riktiga låga nivåerna. Det finns ett EU-gemensamt mål för att minska salmonella och det skulle förvåna om inte EU-kommissionen kommer att föreslå mål för att minska campylobacter i kycklingkött, säger Lars Plym Forshell.


Pressmeddelande från EFSA: Survey on Campylobacter and Salmonella in chicken in the EU  


Ytterligare upplysningar:
Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare: 018-17 55 82