Så kan maten i servicehandeln vara säker - Livsmedelsverket

Så kan maten i servicehandeln vara säker

Ur nyhetsarkivet 2009-12-02

Nu har småbutiker och snabbmatställen fått riktlinjer som gäller stora delar av branschen för att hålla maten säker.

 

Branschorganisationen Servicehandeln och Fast Food har nu sammanställt råd om hur man uppfyller lagkraven på livsmedelshygien och egenkontroll. Råden gäller för exempelvis pizzerior, hamburgerrestauranger, gatukök, servicebutiker med sallader och smörgås och spel- och tobaksbutiker som säljer livsmedel.

 

Riktlinjerna innehåller faroanalyser och konkreta rutiner. Det innebär att man först går igenom hur maten hanteras i småbutiker och på snabbmatställen. Därefter ringas det in var i hanteringen det finns störst risk för att maten hanteras felaktigt. Exempelvis tittar man på i vilka lägen varmhållen mat riskerar att bli för kall och kyld mat för varm.

 

Ansvaret för att maten är säker ligger hos företaget. Olika branschorganisationer har utarbetat riktlinjer för sin egen bransch. Idag finns ett femtontal sådana branschriktlinjer.

 

Branschriktlinjer för säker mat i servicehandeln (pdf. Öppnas i nytt fönster)   

Branschriktlinjer 

  

Ytterligare upplysningar:
Alexander Sobestiansky, statsinspektör: 018-17 56 99