Salmonella - Livsmedelsverket

Salmonella

Var finns dessa bakterier?

Salmonella finns främst i kött och ägg, men även i andra livsmedel. I svenskt kött är det mycket ovanligt med salmonella eftersom kött från nöt, svin och höns regelbundet kontrolleras på slakterier och styckningsanläggningar. Inget kött man hittat salmonella i går till konsumenterna, utan det förstörs. Risken för salmonella i svenska ägg är mycket liten. Utomlands förekommer det dock att ägg innehåller salmonella.

 

Salmonellan trivs bäst i tarmen hos människor och djur, men den överlever bra i andra miljöer också. Till exempel kan salmonella spridas från person till person via livsmedel eller vatten. Bakterierna sprids även via avföring och kan på så vis smitta ned mark och vatten.

 

Det händer att människor i Sverige blir smittade av ormar, ödlor och sköldpaddor som de har som husdjur.

 

Hur blir bakterien farlig för oss?

Salmonella sprids via livsmedel som smittas och äts utan att sköljas ordentligt eller utan att hettas upp tillräckligt. Människor har blivit sjuka efter att ha ätit bland annat kyckling, anka, opastöriserad mjölk, bladgrönsaker, groddar, ägg, nötkött och fläskkött.

 

Sjukdomstecken

Efter ett halvt till några dygn drabbas man av kräkningar, diarréer, magkramper och feber. Detta varar oftast några dygn, men kan ibland bli mer långvarigt. Följdsjukdomar i form av till exempel ledbesvär kan förekomma.  

 

Så här undviker man att bli sjuk

Genomstek alltid fågel och köttfärs, till minst 70°C. Svenska kontrollerade ägg behöver däremot inte hårdkokas eftersom risken för salmonella är mycket liten. Skölj grönsaker noggrant. 

Håll isär rått kött och andra livsmedel, diska skärbrädor och köksredskap noga när du skurit kött och kyckling, för att undvika att bakterier från köttet hamnar på andra livsmedel.
 

Mer om salmonella, bland annat om hur kontrollen av salmonella i mat går till, kan du läsa via länkarna till höger på denna sida.

Uppdaterad: 2013-11-21