Vitamin B12 - Livsmedelsverket

Vitamin B12

Vitamin B12, kobalamin, behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar. Det är också nödvändigt för nervsystemets funktion.

 

Äldre kan få brist på vitaminet eftersom förmågan att ta upp vitaminet minskar med åldern. Veganer, som varken äter kött, fisk, mjölk- eller äggprodukter, kan också få vitamin B12-brist.

 

Allvarlig brist kan ge perniciös anemi, alltså blodbrist, och neurologiska symtom.

 

Hur mycket vitamin B12 behöver vi?

Behovet av vitamin B12 varierar med bland annat ålder och kön. Det rekommenderade dagliga intaget är:

  • 2,0 mikrogram för vuxna
  • 2,6 mikrogram ammande

Läs mer om hur mycket vi behöver under länken Svenska näringsrekommendationer i vänsterspalten.

 

Hur får vi i oss vitamin B12?

Vi får främst i oss vitamin B12 från kött, fisk, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost.

 

Läs mer om vitaminer under rubriken i vänsterspalten.

 

Uppdaterad: 2013-12-04

Läs mer