Mättat fett - Livsmedelsverket

Mättat fett

Många skulle må bättre av att äta mindre fett. Men för de flesta är det ännu viktigare att byta till rätt sorts fett, det vill säga att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket fett kan leda till övervikt och dålig fettkvalitet kan leda till hjärt- och kärlsjukdom.

 

Varför är fettkvaliteten viktig?

Mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Omättat fett däremot sänker kolesterolet i blodet och kan på så sätt minska risken för dessa sjukdomar. Läs mer om hur fettkvaliteten påverkar risken för hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar på länken till höger.

 

Hur vet man om fettet är mättat eller omättat?

I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett fett är i kylen desto mer mättat fett innehåller det. En enkel tumregel är därför att välja mjukt fett istället för hårt. Byt smöret mot nyckelhålsmärkt margarin och använd flytande margarin eller olja när du lagar mat, om du vill äta hälsosamt!


Var finns mättat fett?

Mättat fett finns i animaliska livsmedel och en del vegetabiliska oljor, till exempel

  • grädde, glass och bakverk
  • choklad
  • fet mjölk och fil
  • smör och matfettsbandningar baserade på smör
  • ost
  • fett kött och charkprodukter som korv och bacon
  • kokos- och palmolja.

Hur mycket mättat fett behöver vi?

Högst en tredjedel av allt fett vi äter, eller 10 procent av all energi vi får i oss, bör komma från mättat fett. För en kvinna motsvarar det drygt 20 gram och för en man cirka 30 gram mättat fett per dag.  Läs mer om Näringsrekommendationerna under länken till höger.


 

Tips för att äta mindre mättat fett och mer omättat fett

  • Använd flytande margarin eller olja när du lagar mat eller bakar, gärna sådana som innehåller rapsolja.
  • Välj nyckelhålsmärkta mejeri- och charkvaror. 
  • Ät fisk tre gånger i veckan, varav fet fisk en gång.
  • Använd nyckehålsmärkt lättmargarin på smörgåsen.
Uppdaterad: 2013-12-04