Vad innehåller maten? - Livsmedelsverket

Vad innehåller maten?

Maten vi äter innehåller en mängd olika ämnen, både nyttiga och mindre nyttiga. För att vi ska må bra behöver vi få i oss lagom mycket energi och tillräckligt med näring. Men det är inte bara mängden näringsämnen som är viktig utan även balansen mellan dem. En bra balans får man genom att äta varierat, det vill säga olika sorters mat. Läs mer om olika livsmedel under rubriken Matcirkeln till vänster.

 

Energi får vi framför allt från fett och kolhydrater men även från protein. Näringsämnen som protein, fett, vitaminer och mineraler behövs för att bygga upp och underhålla cellerna i kroppen. En del av dessa näringsämnen kallas essentiella eller livsnödvändiga näringsämnen och vi kan bara få i oss dem via maten. Varje essentiellt näringsämne har sin speciella uppgift och kan inte bytas ut mot ett annat.

 

Till vänster under rubriken "Vad innehåller maten?" kan du läsa mer om fett, kolhydrater, kostfibrer, protein och om vitaminer och mineraler. Här finns också information om tillsatser som används för att påverka matens smak, färg, konsistens med mera.

 

Till höger på sidan finns en länk till vår databas där du kan få reda på vilka näringsämnen olika livsmedel innehåller. Maten vi äter ger också energi. Till höger på sidan finns en länk till en tabell med uppgifter på genomsnittligt energibehov vid olika åldrar. Där finns också mer information om vad som påverkar energibehovet, vilket energiinnehåll fett, kolhydrater, kostfiber och protein har samt information om hur man räknar ut det som kallas energiprocent (E%).

 Till höger finns också information om olika grupper av livsmedel. Till höger kan du också hitta information om Livsmedelsverkets matkorgsundersökningar, där man beräknat svenskarnas medelintag av både näringsämnen och hälsofarliga ämnen från maten.

Uppdaterad: 2013-12-04