Nyckelhålet - Livsmedelsverket

Nyckelhålet

NyckelhåletNyckelhålet är till för att hjälpa dig att välja lite nyttigare, både när du handlar mat och när du äter ute.

 

När du väljer mat med Nyckelhålet får du mindre salt och socker, mindre eller nyttigare fett och mer fullkorn och fibrer än om du väljer mat som inte får Nyckelhålsmärkas.

 

 

På den här sidan

Vad innebär Nyckelhålet?
Här hittar du Nyckelhålet
Nyckelhålet gör skillnad
Vem står bakom Nyckelhålet?
Bra mat för hälsan

 

Vad innebär Nyckelhålet?

För att få märka ett livsmedel med Nyckelhålet ska det uppfylla vissa regler. Reglerna handlar om salt, socker, kostfibrer, fullkorn och typ av fett. Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kraven åt för varje grupp – bröd jämförs med bröd och korv med korv.

 

Det finns också Nyckelhålsmärkta rätter på en del restauranger – bra för alla som äter lunch ute!

 

Läs mer om reglerna för Nyckelhålet på rubriken till vänster.

 

Här hittar du Nyckelhålet

Nyckelhålet kan vara grönt eller svart och finns på förpackningen. Du kan också hitta det på livsmedel som inte är förpackade, till exempel fisk, frukt, bär, grönsaker och potatis.

 

Nyckelhålet gör skillnad

Att välja Nyckelhålet är ett enkelt sätt att förbättra sina matvanor! Förutom att du får i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fetter får du faktiskt i dig mer vitaminer och mineraler. Nyckelhålet kan alltså bidra till att du mår bättre, både nu och i framtiden.

 

Vem står bakom Nyckelhålet?

Det är Livsmedelsverket som äger symbolen Nyckelhålet. Flera andra länder använder också Nyckelhålet, bland annat Norge, Danmark och Island. Reglerna för Nyckelhålet bestäms gemensamt av myndigheterna i dessa länder.

 

Det är frivilligt och gratis för ett livsmedelsföretag att använda Nyckelhålet. Det är företaget som använder Nyckelhålsmärkningen som ansvarar för att reglerna följs.

 

Bra mat för hälsan

Reglerna för Nyckelhålet bygger på de nordiska näringsrekommendationerna. Rekommendationerna bygger i sin tur på en samlad bedömning av vad vetenskapen idag vet är matvanor som främjar hälsan: mycket grönsaker, frukt, bär, fibrer och fullkornsrika produkter, fisk och skaldjur, vegetabiliska oljor och magra mejeriprodukter. Det är sådan mat som får märkas med Nyckelhålet. Forskningen visar att risken för hjärt- och kärlsjukdom, övervikt och vissa former av cancer minskar om man äter så.

Uppdaterad: 2014-09-23

Bilder och profilprogram

» Här kan du ladda ner symbolen Nyckelhålet 

pdf -öppnas i nytt fönster Profilprogram för korrekt användning av symbolen

pdf -öppnas i nytt fönster Design manual for the Keyhole symbol (english version)

Trycksaker

Broschyr om Nyckelhålet 

Öppnas i nytt fönster Svenska
Öppnas i nytt fönster Engelska 

Öppnas i nytt fönster Arabiska
Öppnas i nytt fönster Farsi
Öppnas i nytt fönster Kurdiska
Öppnas i nytt fönster Samiska
Öppnas i nytt fönster Somaliska 
Öppnas i nytt fönster Sorani
Öppnas i nytt fönster Spanska 
Öppnas i nytt fönster Turkiska 
Öppnas i nytt fönster Urdu