Kreatin - Livsmedelsverket

Kreatin

Var finns kreatin?

Kreatin är ett ämne som finns i muskler och som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. I människokroppen bildas 1-2 gram kreatin per dag genom matsmältning och ämnesomsättning. En person som väger 70 kilo innehåller totalt cirka 120 gram kreatin, som finns i musklerna. Överskott av kreatin omvandlas till kreatinin som utsöndras via njurarna. Kreatin finns i livsmedel från djurriket som kött och fisk. Kreatin säljs även som kosttillskott.


Hur mycket får vi i oss?

En normal kost innehåller 1-2 gram kreatin per dag. Om man tar kosttillskott med kreatin kan man få i sig betydligt mer.

 

Gränsvärden

Det finns inga gränsvärden för kreatin.

 

Är det farligt med kreatin?

EU:s vetenskapliga kommitté har utvärderat riskerna med att använda kreatin som kosttillskott. Kommitténs slutsats är att det finns otillräckligt underlag för att säga att det är ofarligt att få i sig stora mängder kreatin. Det finns frågetecken kring vad som händer med njurfunktionen hos den som äter mycket stora mängder kreatinin, frågetecken kring vad som händer i de vävnader där kreatin lagras och vad som händer med kroppens egen produktion av kreatin om någon som ätit större mängder plötsligt slutar med detta.

 

Känsliga grupper

Personer med nedsatt njurfunktion.

 

Rekommendationer

EU har bedömt att det förmodligen är riskfritt att få i sig upp till 3 gram per dag, vilket är ungefär vad kroppen själv omsätter under ett dygn.
Uppdaterad: 2013-09-26

Läs mer på andra webbplatser

 Nytt fönster  EUs utvärdering om kreatin