Gravida - Livsmedelsverket

Råd om mat till dig som är gravid

 

Under graviditeten börjar många fundera över sina matvanor. Kanske gäller det även dig. Tidigare har du bara behövt tänka på dig själv. Nu ska du bry dig om två personers hälsa.  

 

Här är några enkla råd om bra matvanor – vanor som är bra även när barnet är fött.

 

Vad ska jag äta?

För att barnet i din mage ska växa och utvecklas behöver du mer näring än annars. Du behöver till exempel mer vitaminer och mineraler, men inte så mycket mer kalorier. Det bästa sättet att få tillräckligt med näring är genom bra och näringsrik mat.

Bild på gravid kvinna, Foto: photononstop/PHOTONONSTOP

  

Olika sorters mat innehåller olika näringsämnen – protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler. Därför är det bra att äta varierat.

 

Ät gärna: 

 • 500 g frukt och grönt varje dag, till exempel två portioner grönsaker och tre  frukter
 • fisk 2–3 gånger i veckan, se fisklistan nedan
 • lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag
 • lättmargarin på smörgåsen och flytande margarin eller olja till matlagning
 • kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag
 • potatis, bröd, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, i första hand fullkornsalternativ.

Drick gärna vatten till maten och när du är törstig.

 

Tallriksmodellen ger balans

För att få bra balans mellan olika näringsämnen kan du använda tallriksmodellen när du lägger upp på tallriken. Den visar lagom proportioner mellan de olika delarna.

 

Bild på tallriksmodellen, Foto: Pernilla Sjöholm/Liselotte Forslin Tallriksmodellen, Foto Pernilla Sjöholm/Liselotte Forslin
Tallriksmodellen, Foto: Pernilla Sjöholm/Liselotte Forsling Tallriksmodellen, Foto: Pernilla Sjöholm/Liselotte Forsling

 

 

Nyckelhålet – snabbguide till bra matvanor

Om du på ett enkelt sätt vill hitta nyttigare mat kan du ta hjälp av Nyckelhålet – både när du handlar och när du äter ute. Nyckelhålsmärkt mat innehåller mindre socker och salt, mindre eller nyttigare fett och mer fibrer och fullkorn än andra livsmedel av samma typ.
Bild på nyckelhålet
Frukt, grönsaker, kött och fisk får Nyckelhålsmärkas. Magra chark- och mejeriprodukter kan också märkas med Nyckelhålet, liksom fiberrikt bröd, flingor och pasta. 

 

Fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga när du är gravid. Fet fisk, som lax och makrill, innehåller också omega 3-fett.  Ät därför fisk 2–3 gånger i veckan och välj olika sorter, både mager och fet.

 

Några enstaka sorter kan ha förhöjda halter kvicksilver eller dioxin och PCB. Du bör inte äta dessa så ofta, högst 2–3 gånger per år. Det gäller särskilt om du äter egenfångad fisk, eftersom flera av sorterna främst fiskas av fritidsfiskare.

 

Ät 2–3 gånger i veckan,

välj olika sorter

Någon gång per år

Exempel på fisk, fiskprodukter och
skaldjur som är säkra att äta

OBS - Gravad, rökt fisk och sushi:
ät nygjorda eller nyförpackade
produkter. Kontrollera förpackningsdatum.

All odlad fisk
Alaska pollock
Ansjovis
Blåmusslor
Fiskbullar
Fiskpinnar
Flundra/skrubbskädda
Hoki
Hummer
Kolja
Krabba, det vita köttet
Kräftor
Kummel
Lax och laxfiskar
Lutfisk
Makrill
Pangasiusmal
Pilgrimsmusslor
Räkor
Rödspätta
Sardiner
Sej
Sik (ej från Vänern och Vättern)
Sill, även inlagd
Tilapia
Tonfisk på burk
Torsk

 

Listan är inte fullständig, det finns
många fler sorter som går bra att äta.

Ät högst 2-3 gånger per år
sammanlagt av följande sorter
(kan innehålla kvicksilver)


Abborre
Gädda
Gös
Haj
Lake
Rocka
Svärdfisk
Stor hälleflundra (Hippoglossus
hippoglossus)
Tonfisk, färsk/fryst

 

Ät högst 2-3 gånger per år
sammanlagt av följande sorter
(kan innehålla dioxin och PCB)


Strömming/sill från Östersjön,
även surströmming


Lax* och öring*, vildfångad från
Östersjön, Vänern och Vättern
Sik* från Vänern och Vättern
Röding*, vildfångad från Vättern

Råden om dioxin och PCB gäller
även barn upp till 18 år och
kvinnor i barnafödande ålder.


* Det gäller främst kvinnor som äter
egenfångad fisk, eftersom dessa
fiskar sällan finns i vanliga affärer.


Vissa fiskar är mindre bra att äta för miljöns skull. Läs mer om hur du kan välja miljösmart fisk på länken till höger.


 

Hur mycket ska jag äta?

När du är gravid behöver du mer näring än annars, men inte så mycket mer kalorier.

I genomsnitt behövs så här mycket extra mat per dag:

Månad 1–3:  1 frukt
Månad 4–6:  1 matigt mellanmål och 1 frukt
Månad 7–9:  2 matiga mellanmål och 1 frukt

 

Exempel på mellanmål

Bild på mellanmål, Foto: Pernilla Sjöholm/Liselotte Forslin

Bild på mellanmål, Foto: Pernilla Sjöholm/Liselotte Forslin
 

För att inte gå upp för mycket i vikt, men ändå få tillräckligt med näring, är det viktigt att välja bra och näringsrik mat. Dra ner på läsk, godis, glass, kakor och snacks. De ger varken dig eller barnet någon näring, men däremot onödiga kalorier.

 

Minska sötsuget, tröttheten och illamåendet genom att äta regelbundet. Ät frukost, lunch och middag och något mellanmål. Kroppen mår bra av rutiner. Det blir också lättare att äta lagom mycket.
 

 

Hur mycket ska jag gå upp i vikt?

Att gå upp lagom mycket i vikt är viktigt både för barnets och din hälsa. Lagom viktuppgång minskar risken för graviditetsdiabetes och högt blodtryck. Förlossningen kan också bli lättare om du inte går upp för mycket i vikt. Hur mycket som är lagom beror på hur mycket du vägde innan du blev gravid. Rådgör med din barnmorska om vad som är lagom för dig.

 

Däremot ska du inte banta när du är gravid. Det viktiga är att du äter bra och näringsrik mat, drar ner på onödiga kalorier och rör på dig – helst 30 minuter varje dag.
 

 

Hur får jag tillräckligt med vitaminer och mineraler?

Det bästa sättet att få de vitaminer och mineraler du behöver är via maten. Den innehåller ju också andra nödvändiga näringsämnen. Välj mat som är rik på vitamin D, omega 3-fett, folat (folsyra) och järn. Dessa ämnen är särskilt viktiga under graviditeten.

 

Bra källor

DHA, ett omega-3-fett
Fet fisk, till exempel lax, makrill och sill

Om du aldrig äter fisk kan du få för litet av en viss sorts omega 3-fett (DHA), som behövs under graviditeten. Rådgör därför med din barnmorska om du aldrig äter fisk. 

 

Vitamin D
D-vitaminberikade livsmedel som mager mjölk, lättfil, naturell lättyoghurt och de flesta margariner. Fisk och ägg innehåller vitamin D. Solljus är också en viktig källa.

Om du inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller om du bär heltäckande klädsel utomhus kan du få för lite vitamin D. Rådgör med din barnmorska. 

 

Folat/folsyra
Grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär, fullkornsprodukter.

Alla som kan tänkas bli gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till vecka 12, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret.

Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och din blodbildning.

 

Järn
Kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsprodukter. Även linser, ärtor, bönor, gröna bladgrönsaker och nötter innehåller järn.

Även om du äter mat som innehåller mycket järn kan du behöva järntabletter. Det beror på hur mycket järn du har lagrat i kroppen. Rådgör med din barnmorska.

 

Jod
Du behöver också jod när du är gravid. Använd jodberikat salt, men salta inte så mycket. Många mineral-, ört- och flingsalter är inte jodberikade. Läs på förpackningen.

 

 

Att tänka på ...

Alkohol passerar över till ditt barn via moderkakan. Fostret är känsligare för alkohol än vad du är, så avstå från alkohol så snart du tror att du är gravid.

 

Lever innehåller mycket vitamin A, som i höga doser kan skada ditt barn. Undvik därför lever, leverrätter och fiskleverolja. Leverpastej kan du äta – den innehåller inte så mycket lever.

 

Kaffe och svart te innehåller koffein, som i höga doser kan öka risken för missfall. När man är gravid bör man därför inte få i sig mer än 300 milligram koffein per dag. Det motsvarar antingen tre koppar kaffe (1,5 dl/kopp) eller sex koppar svart te (2 dl/kopp). Även coladrycker och energidrycker kan innehålla koffein.

 

Var försiktig med kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel, eftersom man många gånger inte vet om de kan vara skadliga för barnet. Använd inte sådana produkter utan att först diskutera med din barnmorska eller läkare.

 

Om du tar vitamintabletter är det viktigt att följa doseringsanvisningen och att undvika överdosering. Se också efter att de innehåller högst 1 milligram vitamin A per dagsdos.

 

Du bör helt undvika ginsengprodukter. De är olämpliga när man är gravid. Var också försiktig med algprodukter som innehåller mycket jod. Alltför höga doser jod kan vara skadligt.

 

Bakterier och parasiter

Det finns två infektioner som kan smitta via mat och som är speciella när man är gravid – listeria och toxoplasma. Risken att smittas är mycket liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret. Detta är mycket ovanligt. Fördjupad information om råden om listeria och toxoplasma finns på länkarna till höger.

 

Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp till rykande het. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, men listeria överlever frysning.

 

Här är några råd som ytterligare kan minska risken att smittas:

 • Förvara kylvaror kallt, ha gärna +4°C i kylskåpet. (listeria

 • Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum. (listeria)

 • Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt. (toxoplasma

 • Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden. (listeria)

 • Om du vill äta torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel parmaskinka eller salami – frys det i tre dygn innan du äter. (toxoplasma)

 • Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta. (listeria)

 • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, mellan olika råvaror och efter trädgårdsarbete. Diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror. (toxoplasma)

 • Skölj frukt och grönsaker. (toxoplasma)

Toxoplasmaparasiten kan också spridas med kattavföring. Läs mer på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), se länk till höger. 

Uppdaterad: 2014-05-16

Facebook och SMS

FacebookKostråd för gravida och ammande på Facebook. Klicka på ikonen!

 
 

Lättläst

» Kostråd för gravida

 

Läs mer

» Listeria

» Toxoplasma

» Miljöföroreningar i fisk

» Bly i viltkött

» Kosttillskott

» Miljösmarta matval/Fisk och skaldjur

 

Läs mer i Frågor & Svar

» Folsyra

 

Trycksaker

Öppnas i nytt fönster Råd om mat till dig som är gravid

Öppnas i nytt fönster Fisk- och ostguide - plånbokskort

 

Översättningar av råden finns i vår webbutik

Webbutiken har bytt adress, och därför går det ännu inte att länka direkt till respektive översättning. Vi åtgärdar detta så snart vi kan.

 

Beställ trycksaker från webbutiken

Fördjupad information

Öppnas i nytt fönster Handledning för mödrahälsovården

 

 

Öppnas i nytt fönster Näringsämnen vid graviditet och amning Livsmedelsverkets rapport 26/2008

Öppnas i nytt fönster Energi och vikt vid graviditet och amning Livsmedelsverkets rapport 25/2008

Öppnas i nytt fönster Toxikologiska risker vid graviditet och amning

Öppnas i nytt fönster Bakterier och parasiter vid graviditet

» Miljöföroreningar i fisk - Livsmedelsverkets rapporter
nr 9-12/2007

Läs mer på andra webbplatser

» Statens veterinärmedicinska anstalt