Förvara maten rätt - Livsmedelsverket

Förvara maten rätt

Förvara maten rätt så håller den längre. Det kan tyckas självklart men är lättare sagt än gjort, om man är osäker på var olika typer av livsmedel mår bäst. På den här sidan finns råd som kan hjälpa till på vägen. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. Ofta får du också vägledning av förpackningen. En bra temperatur i kylskåpet är +4-5 °C, medan -18 °C är lagom i frysen.

 

Mat som blivit ”gammal” är inte farlig om den förvarats på rätt sätt. Däremot kan den så småningom se ofräsch ut eller börja lukta eller smaka illa. Läs mer om vad man gör med mögliga livsmedel på länken till höger.


På den här sidan
Kött och fisk
Mejeriprodukter och ägg
Frukt, grönsaker och potatis
Bröd
Sylt, ketchup och andra smaksättare
Konserver
Torrvaror, olja och nötter
När man transporterar hem maten


 

Kött och fisk

Kött och fisk ska in i kylskåpet så fort som möjligt. Ju kallare de förvaras desto längre håller de. Därför är det bra att låta dem stå på den kallaste platsen i kylskåpet. Det gäller särskilt känsliga livsmedel som köttfärs, rå fisk och skaldjur. Mät gärna med en termometer på olika platser i kylen för att hitta den plats som är kallast.

 

Smörgåspålägg, som skinka, kalkon, korv och leverpastej, håller betydligt längre om de slipper stå flera timmar i rumstemperatur under långa helgfrukostar.

 

Kött och fisk går också bra att frysa. Packa i lufttät förpackning så att inte köttet eller fisken torkar ut och märk med datum. I frysen växer inga bakterier så det är inte farligt att äta mat som legat länge i frysen. Däremot kan fettet härskna vilket gör att maten smakar illa. Ju fetare livsmedel desto kortare hållbarhet. Feta charkprodukter kan därför bli dåliga redan efter någon månad medan magert viltkött håller mer än ett år.

 

Mejeriprodukter och ägg

Mejeriprodukter, som mjölk, fil, yoghurt, grädde, crème fraiche och bordsmargarin, ska förvaras i kylskåp. Hur länge de håller beror på temperaturen – ju kallare de förvaras desto längre håller de. Mjölk som stått i kylen håller därför ofta betydligt längre än till bäst före-dag, medan mjölk som stått framme i rumstemperatur i flera timmar kan bli dålig före bäst före-dag. Lämna därför inte mjölken framme utan ställ tillbaka den i kylen så fort du har ätit klart. Och lukta och smaka alltid på mjölk och andra mejeriprodukter innan du slänger dem – smakar de bra är det ingen fara att äta även om datumet har passerats.

 

Mjölk, grädde och matfetter kan också frysas in om de inte går åt i tid. Fryst grädde kan inte vispas men går utmärkt att använda i matlagning.

 

Ost håller länge i kylskåp men går också att frysa in, även om den då blir smulig. Tråkiga ostkanter är bra att riva och frysa in till framtida gratänger och pajer.

 

Ägg kan förvaras i rumstemperatur, och det bäst före-datum som anges på förpackningen är satt utifrån det. Om man däremot förvarar ägg i kylskåp håller de flera veckor efter bäst före-datum. Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in.

 

Frukt, grönsaker och potatis

Frukt och grönsaker är de livsmedel som slängs allra mest. Hemligheten är förstås att inte köpa mer än man hinner äta upp och att förvara dem rätt, så att de håller längre. Hantera dem också varsamt – stötta eller skadade frukter och grönsaker blir fort dåliga. Det är också bra att äta mer av grönsaker som tål att lagras, till exempel morötter, rödbetor, vitkål, kålrot och blomkål, och mindre av ömtåliga grönsaker, som sallad, tomat och gurka, som snabbare blir gamla.

 

Det kan verka onödigt att frukter och grönsaker ibland packas in i plast, men det förlänger hållbarheten betydligt. För att skydda dem från att skrumpna är det därför bra att låta dem ligga kvar i förpackningen eller påsen.  Förpackningen skyddar också frukt och grönt från eten. Eten är en gas som utsöndras från till exempel äpple, banan och tomat och som bland annat påskyndar mognaden.  För frukter och grönsaker som förvaras i kylen är det dock bra att låta förpackningen vara lite öppen, så att det inte bildas så mycket kondens. Man kan också göra små hål i plasten.

 

De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kyla. Om man ska förvara dem en längre tid är det därför bra att ha dem i kylen, gärna i grönsakslådan om det finns en sådan. Frukt som ska ätas relativt snart kan förstås läggas upp på fruktfat som står framme, men då gäller det att ha koll och äta upp den i tid. Men det måste man ju även om de ligger i kylen.

 

Vissa frukter och grönsaker ska inte förvaras i kylskåp eftersom de kan få köldskador men gärna svalt om möjligt, det vill säga i 12-15 °C. Det gäller bland annat

  • banan
  • ananas
  • gurka
  • aubergine.

Tomat och avokado blir bäst om de får mogna i rumstemperatur, men när de väl har mognat håller de bättre i kylskåp.

 

Läs mer om vilken temperatur som är optimal för olika grönsaker och frukter på länken till höger.

 

Frukt och grönsaker som blivit lite skrumpna kan ätas ändå – de blir inte farliga. Ledsna frukter kan ofta fungera i en fruktsallad eller smoothie och skrumpna grönsaker kan blandas i en gryta eller omelett. Sallad, morötter och andra rotfrukter som tappat spänsten blir pigga och krispiga om de får ligga i en skål med vatten i kylskåpet några timmar.

 

Läs mer om vad man gör med mögliga livsmedel på länken till höger.

 

Frysa in frukt och grönt

Frukt och bär kan frysas in, men frukt måste först delas i mindre bitar. Grönsaker går också bra att frysa om man först förväller dem, det vill säga kokar upp vatten, låter grönsakerna koka med en kort stund och sedan spolar dem i kallt vatten innan de fryses in. I frysen håller bär, frukter och grönsaker ett år eller mer. Eftersom bakterier inte kan växa i frysen blir gammal mat inte farlig, däremot kan den torka ut och så småningom tappa i smak och konsistens.

 

Potatis

Potatis kan verka robust men är i själva verket en ömtålig vara. Eftersom det giftiga ämnet solanin kan bildas om potatisen utsätts för ljus eller skadas bör den förvaras mörkt, hanteras varsamt och skyddas mot stötar. Det bästa är om den också kan förvaras svalt, det gör att potatisen inte mjuknar och gror så snabbt. Har man inte tillgång till en sval går rumstemperatur bra.

 

Bröd

Bröd mår bäst av att förvaras i rumstemperatur, inte i kylskåp. I kylen blir mjukt bröd snabbt smuligt och torrt. Det går förstås också bra att frysa in mjukt bröd. Om man inte är storkonsument av bröd kan man skiva brödet innan det stoppas i frysen. Då går det lätt att ta ut de skivor som behövs efter hand.

 

Hårt bröd är torrt och ska förvaras torrt. Då håller det nästan hur länge som helst.
Mjukt bröd möglar ofta efter ungefär en vecka, men en del bröd håller längre. Det behöver inte bero på att man tillsatt konserveringsmedel. Nuförtiden bakas många bröd under mycket hygieniska förhållanden, vilket hindrar att mögelsporer hamnar på brödet. Det förlänger hållbarheten betydligt. Surdegsbröd håller också längre än annat bröd. Läs mer om mögliga livsmedel på länken till höger.

 

Sylt, ketchup och andra smaksättare

Sylt, ketchup, salsa, fond, pesto med mera kan oftast stå i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Öppnade burkar och flaskor kan däremot behöva stå i kylskåp – det ska i så fall stå på förpackningen.

 

Öppnade burkar med marmelad, salsa med mera håller ofta länge, eftersom bakterier inte trivs i dem. Däremot kan de mögla, men det ser man snabbt. Så länge de inte har möglat går de bra att äta. Läs mer om mögliga livsmedel på länken till höger. Många livsmedel går också att frysa in, till exempel överbliven salsa, om man vet att det kommer att dröja innan de äts upp.

 

Konserver

Helkonserver kan förvaras i rumstemperatur under lång tid, ofta betydligt längre än ett år.

 

När en konserv har öppnats ska maten förvaras i kylskåp och hållbarheten blir samma som för andra matrester.

 

Kylkonserver ska, som namnet anger, förvaras i kylskåp. Hur länge en öppnad förpackning håller beror på vilken typ av livsmedel det är. Inlagd sill kan många gånger hålla i flera månader medan en del sorters fiskrom bara håller några dagar. Ofta står det på burken hur länge livsmedlet beräknas hålla när burken öppnats.

 

Torrvaror, olja och nötter

 

Torrvaror

Torrvaror, som mjöl, pasta, ris, socker och gryn, håller länge. Förvara torrt och helst inte för varmt. Om de förvaras svalare än rumstemperatur håller de oftast längre än bäst före-datum. En torrvara blir inte farlig när den blir gammal, däremot kan fettet i till exempel mjöl härskna vilket gör att det smakar illa.

 

Olja

Oljor kan förvaras i rumstemperatur, men bör helst stå mörkt för att undvika att fettet härsknar. Om de förvaras svalt håller de ännu längre. Vissa oljor, som olivolja, stelnar om de förvaras i kylskåp, men återfår sin flytande form när de tas ut i rumstemperatur.

 

Nötter

Nötter med skal håller i flera år medan skalade nötter har kortare hållbarhet. Nötter innehåller mycket fett som kan härskna, men i kyla, mörker och tättslutande förpackning håller nötterna längre. Förvara därför hellre skalade nötter i kylen än i rumstemperatur, om de inte ska ätas närmaste tiden. Man kan också frysa in nötter. Mögliga nötter ska inte ätas, eftersom de kan innehålla mögelgifter. Läs mer om mögliga livsmedel på länken till höger.


 

När man transporterar hem maten

Kylvarors hållbarhet kan förkortas betydligt om de värms upp, till exempel när varan transporteras. När du handlar och resan tar lång tid, eller om det är varmt ute, är det därför bra att ta med en kylväska med frysta kylklampar. Det finns också kylväskor med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.

 

Det är också bra att packa matsäcken till utflykten eller resan i en kylväska. Är det bara lite mat, till exempel en matlåda eller smörgås, kan det räcka att lägga kylklamparna i en påse tillsammans med maten.

 

Uppdaterad: 2013-12-02

Läs mer

» Förvara frukt och grönsaker

 

 

Läs mer i Frågor & Svar

» Vad gör man med mögliga livsmedel?

 

Fördjupad information

 Förvara maten rätt så håller den längre - vetenskapligt underlag om optimal förvaring av livsmedel Livsmedelsverkets rapport 20, 2011

 

 Livsmedelssvinn i hushåll och skolor Livsmedelsverkets rapport 4, 2011

Läs mer på andra webbplatser

» Stop Food Waste Film från EU-kommissionen (1 min)

» Waste Film från Stockholm International Water Institute (6:48 min)