Mat och miljö - Livsmedelsverket

Mat och miljö

 

Våra matval spelar roll

Vi svenskar äter runt 800 kilo mat och dryck per person och år. Ungefär en fjärdedel av den klimatpåverkan som svenska hushåll orsakar kommer från maten vi äter. Maten påverkar också miljön på andra sätt. En del mat har stor påverkan på klimat och miljö, en del har mindre.

 

Några av de matval som kan få stor effekt är: 

  • Minska på mängden kött, ät i stället mer vegetabilier. Pröva att byta ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter, eller minska på köttportionen. 

  • Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.
     
  • Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.

  • Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön men utan att bidra med så mycket näring.

  • Minska svinnet - förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester!

Läs mer om miljösmarta matval och om hur du kan minska svinnet på rubrikerna till vänster.

Uppdaterad: 2013-12-12