Märkning av mat - Livsmedelsverket

Märkning av mat

Man som läser märkningen på en förpackning

Märkningen av livsmedel ska vara enkel och korrekt så att du som konsument inte blir lurad när du handlar mat. Märkning av exempelvis näringsinnehåll, sammansättning, vikt, volym, ursprung och produktionssätt måste alltså stämma.

 

EU har en omfattande och krävande gemensam lagstiftning om hur livsmedel ska märkas. Det är Livsmedelsverket som tillsammans med kommuner och länsstyrelser kontrollerar att lagarna om märkning följs. Livsmedelsverket tar också reda på om det finns brister i märkningen genom kartläggande undersökningar.

 

På rubrikerna till vänster på sidan kan du läsa mer om hur livsmedel ska märkas och om allergimärkning. Här finns också information om tillsatser i mat och om ekologisk och genetiskt modifierad mat. Läs även om Livsmedelsverkets symbol nyckelhålet som visar vägen till de hälsosamma alternativen.

Uppdaterad: 2014-12-15

Fördjupad information

» Informationsförordningen