Vad är skillnaden mellan mjölkallergi och laktosintolerans? - Livsmedelsverket

Vad är skillnaden mellan mjölkallergi och laktosintolerans?

Mjölkallergi

Mjölkallergi beror på en reaktion mot proteiner i mjölken. Allergin är vanlig hos små barn men växer ofta bort. Man räknar med att 0,5 till 2,5 procent av barnen (beroende på ålder) och 0,1 till 0,2 procent av den vuxna befolkningen är allergiska mot mjölkproteiner.

 

Vid mjölkallergi måste alla former av mjölk- och mjölkprodukter uteslutas helt ur kosten. Detta gäller komjölk liksom får- och getmjölk och produkter av dessa.

 

Laktosintolerans

Laktosintolerans beror på brist på enzymet laktas, som behövs för att bryta ned laktos (mjölksocker) i tunntarmen.

 

De flesta med laktosintolerans tål en viss mängd laktos. Hur mycket laktos man tål varierar, men de flesta kan dricka åtminstone en deciliter mjölk utan symtom. Laktos finns i all mjölk, inte bara i komjölk utan också i get- och fårmjölk. Hög halt av laktos finns i mesost, messmör, mjölkchoklad och viss nougat.


Laktosintolerans är mycket ovanligt hos små barn. Hos personer med ärftlighet för laktosintolerans minskar produktionen av enzymet laktas vanligtvis under skol- eller ungdomsåren.


Andelen laktosintoleranta varierar mellan olika befolkningsgrupper. I Sverige räknar man med att 4-10 procent av den vuxna befolkningen är laktosintolerant. I Finland är uppskattningsvis 15-20 procent av de vuxna laktosintoleranta. I medelhavsområdet är laktosintolerans betydligt vanligare och ungefär 30-60 procent av den vuxna befolkningen är laktosintolerant. I stora delar av Asien, Sydamerika och Afrika är alla vuxna laktosintoleranta.

Uppdaterad: 2014-02-06